İçeriğe geç

Çaykara Nereli

Trabzon Çaykara Alevi mi?

Bugün yetki alanımız dışında kalan Çepni yerleşim yerlerinin çoğu -neredeyse tamamı- “Alevi”dir. “Hacı Bektaş Veli Vilayetnamesi’nde, H.

Çaykara hangi ilin?

Trabzon İli’nin altı ilçesinden biri olup, deniz kıyısından içeride yer almaktadır. İlçenin yaşam alanı 420 km2’dir. Dernekpazarı-Çaykara-Bayburt devlet yolu Solaklı Deresi’ni takip eder. Bayburt İli sınırları içerisinde bulunan Soğanlı Dağları’nın yüksekliği 4,2 km’dir.

Trabzon Çaykara hangi Türk boyundandır?

Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepniler ağırlıklı olarak Sünni mezhebine mensuptur. Giresun ve Ordu’nun tamamı; Trabzon’un Beşikdüzü, Şalpazarı, Tonya, Çaykara; Gümüşhane’nin Kürtün’ü (Kürtün-i Bala); Rize Merkez, İkizdere, Kalkandere; Çepniler ağırlıklı olarak Samsun’un Canik ilçelerinde yaşamaktadır.

Çaykara ismini nereden almıştır?

İlçemiz, Solaklı ve Yeşilalan derelerinin birleştiği yerdeki taşlardan çıkan “Çaykara suyu”ndan dolayı “Çaykara” adını almıştır. İlçemiz dağlık ve kayalık bir yapıya sahiptir. Trabzon iline 76 km uzaklıktadır.

Trabzon Çaykara laz mı?

Tarih. İlçenin tarihi genel olarak Trabzon tarihiyle ilişkilidir. Tarihi bilgilere göre Lazların ataları olan Kolkhlar, bölgede tespit edilen en eski halktır.

Trabzonda Alevi köyü var mı?

Tarihi Güvenç Abdal Ocağı olan Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerindeki eski Alevi Çepni yerleşimleri. Artık sadece Akçaabat Eskiköy köyü Alevi’dir.

Çaykara neyi meşhur?

1-Mısır, arpa ve buğday unundan yapılan çeşitler (kuymak çeşitleri, su hasili, kavut hasili gibi yemekler). 2-Öğütülmüş mısır, arpa ve buğdaydan yapılan çeşitler (mısır çorbası, arpa çorbası, kendüme, çırıhta, bulgur pilavı gibi yemekler…) 3-Koliva (haşlanmış mısır). Yöremizde meşhurdur.

Trabzon Çaykara kaç?

Trabzon Havalimanı ile Çaykara arasındaki mesafe 75 km’dir.

Çaykara’nın nüfusu ne kadar?

Nüfus Müdürlüğü Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, Çaykara ilçesinin nüfusu 2022 yılında 13.070 kişi olarak tahmin edildi. Sonuçlara göre Çaykara ilçesinde 6.561 erkek ve 6.509 kadın olmak üzere toplam 13.070 kişi yaşıyor.

Çepniler alevi midir?

1877/1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Doğu Karadeniz’de Ruslara karşı direnen Çepniler, yenilgiden sonra göç etmişler ve ilk olarak bu göç yolu üzerinde bulunan Şalpazarı’na yerleşmişlerdir. (Yalçın 2005: 43) Batı Anadolu Çepnilerinden farklı olarak Şalpazarı Çepnileri Alevi değil Sünni’dir.

Trabzon hangi soydan gelir?

Fatih Sultan Mehmed döneminde Karamanoğulları’ndan Türkmenler, Oğuzların Avşar kabilesi ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişti. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.

Lazlar hangi Türk boyundan?

Lazlar Türk değil, Kafkas kökenli bir halktır. Genel kanı Gürcü kökenli oldukları yönündedir. Karadeniz bölgesindeki nüfusları en fazla 200.000, en az 80.000’dir. Pazar, Ardeşen, Çamlıhemşin, Fındıklı, Arhavi, Hopa ve Borçka’da yaygın olarak yaşarlar.

Çaykara nereye bağlı?

Uzungöl, Trabzon ilinin Çaykara ilçesinde bulunan turistik bir ilçedir. Adını kıyısında bulunduğu Uzungöl’den almaktadır.

Çaykara ne zaman oftan ayrıldı?

Cumhuriyet döneminde daha önce bucak veya belediye statüsünde olan Çaykara, 1948 yılında Of’tan ayrılmış, Hayrat ve Dernekpazarı ise 1990 yılında Of’tan ayrılarak ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Uzungöl Çaykara nerede?

Uzungöl Özel Çevre Koruma Alanı; Trabzon ili Çaykara ilçesi bir belde ve üç köyden oluşmaktadır. Trabzon’a 99 km, Çaykara ilçesine ise 19 km uzaklıkta bulunan Uzungöl, deniz seviyesinden 1090 m yükseklikte olup, dik yamaçları ve muhteşem orman örtüsüyle Alplerin güzelliğini geride bırakmaktadır.

Trabzon çepnileri Alevi mi?

1877/1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Doğu Karadeniz’de Ruslara karşı direnen Çepniler, yenilgiden sonra göç etmişler ve ilk olarak bu göç yolu üzerinde bulunan Şalpazarı’na yerleşmişlerdir. (Yalçın 2005: 43) Batı Anadolu Çepnilerinden farklı olarak Şalpazarı Çepnileri Alevi değil Sünni’dir.

Hangi Karadeniz bölgesinde Alevi köyleri var?

Nüfusunun tamamı Alevilerden oluşan Şiran İlçesi’ndeki köyler şunlardır: Balıkhisar, Başköy, Çal, Çambaşı, Çavlan, Darıbükü, Dilekyolu, Eliyorum, Güreş, İnözü, Kırıntı, Sinanlı, Susuz, Tepedam, Yedibölük, Yeniköy, .

Trabzon Alevilerine ne denir?

Kızılbaş kelimesi Anadolu ve Bulgar Alevilerini tanımlamak için de kullanılmıştır. Osmanlı kayıtlarında Alevi-Türkmen kökenli Seyyid Müslümanlara “Kızılbaş” denilmiştir.

Çepniler hangi illerdedir?

Çepnilerin bir kısmı kimliklerini açığa çıkarmadan Trabzon, Çaykara, bir kısmı da Rize yöresine yayılmış; Vakfıkebir, Akçaabat, Ordu-Gürgentepe ve Gölköy’e yerleşmişlerdir. Gölköy ve Gürgentepe, Çepniler için çok önemli merkezlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir