Savcının mütalaası ne kadar önemli?
Hakim, savcının görüşüne uymak zorunda değildir. Ancak, savcının görüşü nihai bir karar değildir. Görüş, mahkeme savcısının sanığın dava dosyasında cezalandırılıp cezalandırılmayacağına ilişkin görüş ve düşüncesini ifade eder.
Mütalaa verildikten sonra ne olur?
5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 216. maddesine göre, savcının dava hakkındaki mütalaasını bildirmesinden sonra son söz, hüküm açıklanmadan önce hazır bulunan sanığa aittir. Bu sırada sanığa son söz verilmezse, adil yargılanma hakkına aykırı olarak savunma hakkının kısıtlanması gündeme gelir.
Savcının mütalaa vermesi ne demek?
Başka bir deyişle, savcının uyuşmazlığın çözümüne ilişkin nihai görüşüne bilirkişi görüşü denir. Bilirkişi görüşünün hukuki dayanağı, 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 216. maddesinde öngörüldüğü üzere, delillerin taraflar arasında tartışılması gerekliliğidir.
Savcı mütalaasını değiştirebilir mi?
Ya da savcı, mütalaasını sunduktan sonra, gözden kaçırdığı bir gerçeğin farkına varabilir ve mahkeme karar verene kadar kendiliğinden mütalaasını değiştirebilir. Savcı, mütalaasını sanığın lehine veya aleyhine değiştirebilir. Bu konuda savcının faaliyetlerini kısıtlayan yasal bir düzenleme yoktur.
Mütalaaya karşı savunma nasıl yapılır?
Görüşlere karşı nasıl savunma yapılır? Esasa ilişkin bir savunma yalnızca savcılığın görüşüne karşı yapılamaz. Savcılığın görüşünde belirtilmeyen, ancak iddianameye dahil edilen veya ek savunma hakkı verilmesiyle yargılamanın önceki aşamalarında tartışılan hususlar da esasa ilişkin savunmaya dahil edilmelidir.
Savcı mütalaasında beraat isterse ne olur?
Savcının mütalaası beraat yönünde ise sanık veya müdafii mütalaaya itiraz etmez. Savcı mütalaasına dayanarak sanığın cezalandırılmasını talep ederse, mütalaaya karşı belirlenen süre içinde mahkemeye sunulması gereken bir dilekçe ile davanın yazılı savunması yapılır.
Savcı yeterli delil olmadan dava açabilir mi?
Kamu davası için yeterli delil yoksa veya diğer gerekli koşullar karşılanmıyorsa kamu davası açılamaz. Bu durumda delillerin değerlendirilmesi kamu savcısının takdirindedir. Kamuoyunun çıkarları doğrultusunda şüphelilerin kovuşturulmasına gerek olmadığına karar verilmelidir.
Savcının verdiği kararı hakimi etkiler mi?
Hukuk hâkimi, ceza mahkemesinin beraat kararıyla bağlı olmadığı gibi, ceza mahkemesinin suçluluk değerlendirmesine ilişkin kararı da hukuk hâkimi açısından bağlayıcı değildir.
Mütalaa ve iddianame aynı şey mi?
İddianame, savcılık tarafından yapılan bir soruşturmadır, davanın ispatı ise iddianame usulüdür. İddianame ceza yargılamasını başlatır ve konu hakkındaki açıklama ceza yargılamasının karar aşamasında sunulur.
Mütalaa edilmiştir ne demek?
Hukuk terminolojisinde daha çok kullanılan bu bileşik fiil grubu, birinin fikrini ifade etmek anlamına gelir. Örneğin, bir savcı şu anda yargılanan bir durum hakkında bir fikir beyan ederse, bu ifadeyi modern Türkçeye onun fikrinin bir ifadesi olarak çevirmek mümkündür.
Savcı adli kontrol isterse hakim tutuklama verebilir mi?
Adli kontrol tedbirlerine aykırılık ve sonuçları (CMK m. 11)
Savcının reddi mümkün mü?
Savcıların itirazı hukukumuzda düzenlenmemiştir. Ancak, Askeri Mahkemelerin Kuruluşu ve Yargılanması Hakkındaki Kanun’un 46. maddesi, askeri savcıların bir davadan çekilebileceğini öngörmektedir. “Askeri savcıların itirazı: Madde 46 – Askeri savcılara itiraz edilemez.
Mütalaa aşaması ne demek?
Davaya ilişkin mütalaa, duruşmada hazır bulunan Cumhuriyet savcısının, iddianame ve iddianameyle birlikte sunulan deliller ile kovuşturma aşamasında sunulan ve tartışılan delilleri göz önünde bulundurarak uygun gördüğü karardır.
Duruşmada ilk söz kime verilir?
Sözlü duruşmada, katılımcı veya temsilcisi, Cumhuriyet savcısı, sanık ve avukatı veya kanuni temsilcisinin her biri söz hakkına sahiptir.
Sanık iddianameye itiraz edebilir mi?
Sanık suçlamalara itiraz edebilir mi? Sanığın veya avukatının suçlamalara itiraz etme olasılığı vardır. Sanık veya avukatı iddianamede belirtilen noktalardan herhangi birine her zaman itiraz edebilir.
Mütalaası alınmak ne demek?
Hukuk sözlüğünde, “uzman görüşü” terimi “yargısal bir işlemde bir uzman tarafından verilen görüş” olarak tanımlanmaktadır. Bu tanıma göre, bir uzman görüşü, yargı makamlarının görüşü olmayan ve özel uzmanlık gerektiren konularda bir davadaki bir uzmanın görüşü veya raporu olarak açıklanabilir.
Savcının verdiği kararı hakimi etkiler mi?
Hukuk hâkimi, ceza mahkemesinin beraat kararıyla bağlı olmadığı gibi, ceza mahkemesinin suçluluk değerlendirmesine ilişkin kararı da hukuk hâkimi açısından bağlayıcı değildir.
Savcı yeterli delil olmadan dava açabilir mi?
Kamu davası açmak için yeterli delil yoksa veya dava açmak için başka bir şart yoksa kamu davası açmak mümkün değildir. Bu durumda delillerin değerlendirilmesi savcının takdirindedir. Şüphelilerin kamu adına dava açılmasına gerek olmadığına karar verilmesi gerekir.
Mütalaa ek savunma yerine geçer mi?
İddianame, mütalaa ve yetkisizlik kararında yer alan suç vasıfları ve ek savunma hakları: Sanığa, iddianamede, mütalaada veya yetkisizlik kararında ortaya konulan suç vasıflarına karşı kendini savunma imkânı verilmişse, yeniden ek savunma hakkı tanınmasına gerek yoktur.